Monday, 2 August 2010

wagamama(English&日本語)

Wagamama


Why Chinese people run a business abroad with using other countries culture? Do you know a restaurant chain called Miso? I thought Japanese, but only MISO soup and teriyaki is Japanese and apart from that is all Cantonese or Chinese food…
I wonder people come back again… this is cheating!! I know Chinese are good at business, but yes Wagamama!!!I thought Japanese ,too. When I ate there, Ra-men is not Ra-men, its just Chinese noodle! Different!!
Then more I shocked was… I was going to buy a nice recipe book for my friend’s mother in Devon. I found WAGAMAMA book in Japanese recipe book shelf in Waterstone… OH MY GOD.
Another funny story. My friend who is CHEF( yes I am talking about you), went to Wagamama, he asked many things about Japanese stock, spice etc.
as he was educated by me, but waiter did not seem to be able to answer all his questions… He finally found all the food he ordered was not Japanese. And he shouted at waiter and he did not pay any penny and he was able to leave….
Why Japanese people are not good at run big business in other countries? I mean interms of food, clothes… only Muji and Uniqulo.. but it is kinda Chinese anyway…. (produced in China) or maybe they want to keep the quality?
But I never had great Japanese food here in London with budget of 10-15 Pounds
(It is horrible food they are searving even they are Real Japanese restaurant .maybe I am useless as I cannot afford more for food)
I want to see Japan which they keep the quality and tradition but they are introducing widely into the world.


------------------------------------------------------------------------------------


wagamama


なぜ、中国人は他国の文化を利用してビジネスを試みるのだろうか。「Miso」という日本食のチェーン店を知っているだろうか。
僕はてっきり日本人が経営しているものだと思い込んでいたが、実際は味噌汁と照り焼き以外はすべて広東料理と中華料理ばかり。何度も足を運ぶ人がいることが信じられない!これは詐欺だ。。。 中国人がうまいビジネスをすることはもちろん知っていたけれど。。。
wagamamaもそのひとつ。僕はwagamamaも日本食チェーン店だと思っていた。しかし、そこでラーメンと名のつくものを食べてみたが、ただのヌードル(なんといったらいいかわからない)…違う、これは日本のラーメンではない!
更なるショックを受けたことはデボンに住む友人のお母さんのためにレシピ本を買いに行ったときだった。Waterstoneという特大の本屋の日本食料理の棚に、wagamamaのレシピ本があるではないか・・・面白い本当の話、シェフの友人がwagamamaに行った際、彼は日本の食材や調味料について色々な質問をした、彼は僕の話から日本食に対する様々な知識を得ていた。しかし、ウエイターは彼の質問に何も答えることができないようだった。結局、彼の頼んだ料理はすべて日本料理ではなかった・・・彼はウエイターを怒鳴りつけ、一銭もお金を払わずに立ち去ったようだ。。。
なぜ日本人は海外での経営があまり得意ではないのだろうか。それは食べ物だけではなく服にも言える。成功しているのはMUJIとUNIQLOぐらいだ。
だが、彼らの商品は殆ど中国製である。それとも、日本人経営者は品質の保持を求めているからあまりうまくいかないのだろうか?その割には、ロンドンで£10~15程度の手ごろな値段で食べられる本当においしい日本食に出会ったことがない。(恐ろしくまずいものばかりそれが日本経営であっても…僕は食に対してそれ以上に普段、値段を出すゆとりはないので残念だ)。
クオリティー、伝統を保持しながら良いものを広く伝えていく日本を見てみたい。

No comments:

Post a Comment